
Pipety automatyczne są precyzyjnymi urządzeniami, które pozwalają z niezwykłą dokładnością odmierzać objętości cieczy rzędu dziesiątych części mikrolitra. Jednak osiąganie wiarygodnych wyników podczas pipetowania zależy w dużej mierze od umiejętności użytkownika. Błędy wynikające ze złego operowania pipetą mogą wpływać istotnie na wyniki badań. Dlatego właściwa technika pipetowania odgrywa tak ważną rolę w uzyskiwaniu dokładnych i powtarzalnych pomiarów. Jak zatem poprawnie pipetować?
Poniżej 10 zasad prawidłowego pipetowania.
Objętość cieczy odmierzana za pomocą pipety automatycznej zmienia się w zależności od temperatury. Dlatego podczas pipetowania temperatura pomieszczenia, pipety, cieczy i końcówki powinna być stała, w granicach 20-25°C.
Ciepło dłoni ogrzewa pipetę podczas pipetowania zakłócając równowagę termiczną, co w konsekwencji wpływa na objętość dozowanej próbki. Należy zatem unikać zbyt długiego przetrzymywania pipety w dłoni. Statywy pozwalają na wygodne i bezpieczne przechowywanie pipet.
Końcówka powinna być elastyczna, cienkościenna i dobrze uszczelniać się na trzonie pipety. Jeśli używasz końcówek innych niż zalecane przez producenta pipety, sprawdź kalibrację pipety. W przypadku, gdy błąd dokładności pipety przekracza dopuszczalne parametry, pipetę należy zrekalibrować używając klucza kalibracyjnego.
Przepłukiwanie polega na jedno- lub dwukrotnym pobraniu i wydaniu cieczy do tego samego naczynia. Przepłukiwanie końcówki jest szczególnie ważne, gdy pipetujemy ciecze lotne, gęste, lepkie lub o temperaturze innej niż temperatura otoczenia.
Podczas pobierania cieczy należy trzymać pipetę pionowo i unikać dotykania ścianek pojemnika. Pozycja pipety jest szczególnie ważna przy dozowaniu małych objętości (<50 μL). Trzymanie jej pod kątem, gdy jest ona usuwana z próbki, może zmienić objętość pobieranej cieczy. Dotykanie boków pojemnika może powodować utratę objętości ze względu na działanie napięcia powierzchniowego.
Głębokość zanurzenia końcówki w cieczy zależy od zakresu pojemności pipety:
Pojemność pipety (µl) | Głębokość zanurzenia końcówki (mm) |
2-20 | ≤1 |
20-100 | 2-3 |
200-1000 | 2-4 |
5000 | 3-6 |
10000 | 5-7 |
Zbyt gwałtowne pobieranie cieczy grozi zalaniem wnętrza trzonu pipety oraz powoduje pojawianie się pęcherzy powietrza w końcówce.
W tym czasie następuje zatrzymanie pracy nurnika i ostateczne pobranie cieczy do końcówki. Następnie delikatnie wysuń końcówkę z cieczy, aby na jej zewnętrznej powierzchni nie zostały resztki cieczy.
Często zmieniaj końcówkę na nową, obowiązkowo, gdy zmieniasz dozowaną ciecz lub jeżeli na końcówce pozostały widoczne krople cieczy.
Pipety potrzebują regularnego oczyszczania, smarowania i kalibrowania dzięki czemu będą prawidłowo działać przez wiele lat. Do odkażania powierzchni pipety można użyć chemicznych środków dezynfekcyjnych i sterylizujących. Kalibracja polega na sprawdzeniu, czy pipeta pobiera tyle ile powinna, tzn. czy wynik pomiaru mieści się w granicach dopuszczalnego błędu określonego przez producenta pipety w oparciu o normę ISO 8655. W razie konieczności należy odesłać pipetę do serwisu HTL.