Pipety automatyczne są precyzyjnymi urządzeniami, które pozwalają z niezwykłą dokładnością odmierzać objętości cieczy rzędu dziesiątych części mikrolitra. Jednak osiąganie wiarygodnych wyników podczas pipetowania zależy w dużej mierze od umiejętności użytkownika. Błędy wynikające ze złego operowania pipetą mogą wpływać istotnie na wyniki badań. Dlatego właściwa technika pipetowania odgrywa tak ważną rolę w uzyskiwaniu dokładnych i powtarzalnych pomiarów. Jak zatem poprawnie pipetować?
Poniżej 10 zasad prawidłowego pipetowania.
Objętość cieczy odmierzana za pomocą pipety automatycznej zmienia się w zależności od temperatury. Dlatego podczas pipetowania temperatura pomieszczenia, pipety, cieczy i końcówki powinna być stała, w granicach 20-25°C.
Ciepło dłoni ogrzewa pipetę podczas pipetowania zakłócając równowagę termiczną, co w konsekwencji wpływa na objętość dozowanej próbki. Należy zatem unikać zbyt długiego przetrzymywania pipety w dłoni. Statywy pozwalają na wygodne i bezpieczne przechowywanie pipet.
Końcówka powinna być elastyczna, cienkościenna i dobrze uszczelniać się na trzonie pipety. Jeśli używasz końcówek innych niż zalecane przez producenta pipety, sprawdź kalibrację pipety. W przypadku, gdy błąd dokładności pipety przekracza dopuszczalne parametry, pipetę należy zrekalibrować używając klucza kalibracyjnego.
Przepłukiwanie polega na jedno- lub dwukrotnym pobraniu i wydaniu cieczy do tego samego naczynia. Przepłukiwanie końcówki jest szczególnie ważne, gdy pipetujemy ciecze lotne, gęste, lepkie lub o temperaturze innej niż temperatura otoczenia.
Podczas pobierania cieczy należy trzymać pipetę pionowo i unikać dotykania ścianek pojemnika. Pozycja pipety jest szczególnie ważna przy dozowaniu małych objętości (<50 μL). Trzymanie jej pod kątem, gdy jest ona usuwana z próbki, może zmienić objętość pobieranej cieczy. Dotykanie boków pojemnika może powodować utratę objętości ze względu na działanie napięcia powierzchniowego.
Głębokość zanurzenia końcówki w cieczy zależy od zakresu pojemności pipety:
Pojemność pipety (µl) | Głębokość zanurzenia końcówki (mm) |
2-20 | ≤1 |
20-100 | 2-3 |
200-1000 | 2-4 |
5000 | 3-6 |
10000 | 5-7 |